Patati Dendermonde

In het pittoreske dorpje Vlassenbroek vonden zij het geschikte pand – Het vroegere ’t aadhof – volledig gerenoveerd met respect voor zijn voorgeschiedenis.

Carla, Hilde, Marc en Filip hadden een droom….

Vanuit een mooie vriendschapsband bracht menige gelegenheid ons samen voor gezellige en sfeervolle momenten.
Tijdens deze momenten kwam onze gezamenlijke droom om een eigen horecazaak te starten vaak aan bod. En waar vele vijftigers ervan dromen om het rustiger aan te doen, reizen te maken naar tropische bestemmingen … vonden wij het, aan de 

 vooravond van de dreiging van een midlifecrisis hoogtijd om er ook daadwerkelijk voor te gaan. Het was nu of nooit …
In het pittoreske dorpje Vlassenbroek vonden wij het geschikte pand – Het vroeger ’t aadhof’ – volledig gerenoveerd met respect voor zijn voorgeschiedenis.

En wij willen dit respect doortrekken ruimer dan naar het gebouw op zich.
‘Ten jare negentienhonderd en zesenzestig’ zoals de statuten van toen het weergeven werd de VZW Patati opgericht vanuit een groepje kunstminnende vrienden.
Niet alleen konden mensen er iets drinken en eten maar er kon ook gepraat worden over kunst, er was vaak een muziekevent … En deze sfeer wensen wij opnieuw op te roepen.

Niet alleen willen wij vanaf 25 mei in een aangename sfeer de mensen laten genieten van ons ruim assortiment aan streekbieren, huisbereide snacks en gevarieerde suggesties maar daarenboven ook, voor zij die dit wensen, van wat kunst in de ruime zin van het woord.

Jaarlijks willen wij een drie-à viertal kunstenaars aan de mensen voorstellen. Gedurende enkele maanden zullen wij onze gasten dan op een bescheiden en ongedwongen manier omringen door enkele werken die bij ons zullen worden tentoongesteld. Af en toe willen wij een muzikale avond organiseren, wat jazz, wat blues, iets klassiekers…

We starten met geboren en getogen Dendermondenaar Staf Vinck, schilder, keramist en beeldhouwer.
Wat vele wandelaars en fietsers die afzakken naar Vlassenbroek aantrekt heeft ook Staf geïnspireerd in zijn kunstwerken – de natuur, het licht en de ruimte.

 

Wat geschiedenis...

Het kleine dorpje Vlassenbroek, gelegen aan de rand van de Vlassenbroekse polder of Baasrode Broek in één van de meanders van de Schelde dankt zijn naam enerzijds aan het gewas ‘vlas’ in een moerassige omgeving (broek).

Aangezien Vlassenbroek slechts enkele meters boven het zeeniveau lag werd het in het verleden vaak getroffen door overstromingen.
Sinds de 11 ° eeuw hoort het dorpje bij het ‘Land van Dendermonde. ‘
Reeds in de 13° eeuw vinden we gegevens terug waarbij sprake van een kapel in Vlassenbroek – de parel van Vlassenbroek is ongetwijfeld het Romaans – Gotisch ‘Sint-Gertrudiskerkje ‘ dat gebouwd werd op de vestingen van een Romeinse uitkijkpost en sedert 1956 samen met het omliggende kerkhof als beschermd monument is erkend. Het kerkje heeft de vorm van een kruis.

Vanop de scheldedijken hebben de wandelaars een mooi uitzicht op de beide delen van het natuurgebied Vlassenbroekse polder, rijk aan fauna en flora.
Het dorpje, dat symbool staat voor rust en gezelligheid is van daaruit heel geliefd bij wandelaars en fietsers.
Maar sinds de jaren 1800 kwamen zich ook schilders uit de Kalmthoutse School zich langs de Scheldeboorden vestigen. Vooral Vlassenbroek was trekpleister voor de kunstenaars en was het geboortedorp van de Dendermondse School met Jan Verhas algemeen erkend als stichter.
Bekende leerlingen van deze school : Pieter Gorus – Leo Spanoghe, Jan Maes, Herman Broeckaert en Maurits Vander Cruyssen waarvan er verschillenden eerste prijzen behaalden met hun werken.

Tot op vandaag kan je op enkele plaatsen nog steeds genieten van het werk van kunstschilders en beeldhouwers. Wij willen deze traditie verderzetten binnen onze Bistro vanaf 25 mei 2017.

Sinds 2015 siert het kunstwerk ‘De Peul’ van kunstenaar, beeldhouwer Staf Vinck het kerkhof van Vlassenbroek.
Inspiratie voor dit werk vond Staf bij de vele blauwe regen alom te vinden in tuinen in de omgeving – voor hem getuigen de hangende ranken van deze mooie plant van verdriet en neerslachtigheid terwijl de zaden ervan staan voor nieuw leven en hergeboorte.

Bistro Patati kan u vinden in Dendermonde (Vlassenbroek 70, 9200 Dendermonde)

Voor meer info kan u weldra terecht op hun website: www.bistropatati.be 
Tel: 
+32 468 43 88 95
Voor vragen en suggesties: info@bistropatati.be

Open ma – wo : 11u – 22u vrij – zaterdag 10u – 24u – zondag 10 – 23u Gesloten op di & do uitgezonderd feestdagen.